ELOKUVIA KARJALAN KIELELLÄ

Elokuvaprojektimme on voittoa tavoittelematon, yleissivistävään tarkoitukseen valmistettu etnografisten taide-elokuvien elokuvien sarja. Tarkoituksenamme on valmistaa kolmesta elokuvasta muodostuva kokonaisuus. Elokuvasarja koostuu historian ensimmäisistä karjalankielellä toteutetuista elokuvista.

 

Karjala tunnettiin omana kielenään jo ainakin 1300 vuotta sitten, mutta sillä ei vieläkään ole laillista asemaa Suomessa. Karjalan kieltä äidinkielenään puhuvia Suomessa on noin 10 000 ja sitä jollain tavoin ymmärtäviä ja puhuvia noin 20 000. Venäjällä karjalaisia on alle 100 000 ja karjalaa puhuvia noin 50 000. Elokuviemme tavoitteena, on vahvistaa karjalaisten ja karjalaisen taustan omaavien kulttuurista omanarvontuntoa sekä tallentaa ja vaalia karjalan kieltä ja perinteitä. Lisäksi sen avulla halutaan herättää laajempaa kiinnostusta karjalaista kulttuuria kohtaan ja osaltaan elvyttää karjalan kielen osaamista sekä lisätä keskustelua karjalan kielen tilasta.

Elokuvamme kuvaavat siirtymäriittejä karjalaisen kulttuurin ja perinteiden valossa sekä itkulla laulun eli itkuvirsien merkitystä osana siirtymään liittyviä rituaaleja. Keskeisenä teemana on myös naisten merkitys ja rooli karjalaisissa siirtymäriiteissä. Vuonna 2016 valmistunut Veneh keskittyy karjalaisiin itkuhäihin. Se on etnografinen kuvaus morsiamen viimeisestä päivästä kotonaan, ennen muuttoa sulhasen kotiin, jossa puolestaan pidettiin niin kutsutut ilohäät. Loppuvuonna 2021 valmistunut Lindu puolestaan kuvaa kuolemaan liittyvää karjalaista mytologiaa ja ritualismia. Elokuvassa seurataan kuolleen miehen sielun matkaa kotiseudulle, jossa hän saa oppaakseen sielulinnun. Elokuvissa puhutaan livvinkarjalaa ja ne on tekstitetty sekä suomeksi että englanniksi.

Kuten Veneh, myös Lindu sekä myöhemmin toteutettava kolmas elokuva, tulee kiertämään eri festivaaleilla ja tapahtumissa Suomessa ja muualla Euroopassa. Elokuvanäytöksiin liittyy olennaisesti keskustelutilaisuudet, joissa yleisöllä on mahdollisuus syventää tietouttaan Karjalan kielestä ja kulttuurista sekä kuulla elokuvaprojektin valmistumisesta. Tapahtumakiertueen jälkeen kukin elokuva laitetaan Vimeo-kanavalle kaikkien saataville. Koska kyseessä on yleissivistävään tarkoitukseen valmistettu ja voittoa tavoittelematon projekti, on tärkeää että elokuvat ovat mahdollisimman monen ihmisen saavutettavissa kansainvälisesti.

Elokuvatrilogian koordinaattori, käsikirjoittaja ja ohjaaja on tanssitaiteilija Jyrki Haapala. Elokuvat on kuvannut kuvataiteilija Tero Puha. Musiikin elokuviin on säveltänyt kansanmuusikko ja säveltäjä Saija Teirikangas. Taustatyössä, käsikirjoitusassistentteina ja tuotannossa työskentelevät Robert Tobin ja Minna Karttunen.