top of page

DOROGU - KARJALAN MYSTISILLÄ POLUILLA

DOROGU - KARJALAN MYSTISILLÄ POLUILLA on etnografisten taide-elokuvien elokuvien trilogia, joka koostuu historian ensimmäisistä karjalankielellä toteutetuista elokuvista. Jokainen trilogian elokuva on oma itsenäinen ja erillinen teoksensa. Elokuvien yhteisinä teemoina ovat siirtymät ja luopuminen. Koko trilogian yhteiskesto on 1h 37min. 

 

Karjala tunnettiin omana kielenään jo ainakin 1300 vuotta sitten, mutta sillä ei vieläkään ole laillista asemaa Suomessa. Karjalan kieltä äidinkielenään puhuvia Suomessa on noin 10 000 ja sitä jollain tavoin ymmärtäviä ja puhuvia noin 20 000. Venäjällä karjalaisia on alle 100 000 ja karjalaa puhuvia noin 50 000. Elokuviemme tavoitteena, on vahvistaa karjalaisten ja karjalaisen taustan omaavien kulttuurista omanarvontuntoa sekä tallentaa ja vaalia karjalan kieltä ja perinteitä. Lisäksi sen avulla halutaan herättää laajempaa kiinnostusta karjalaista kulttuuria kohtaan ja osaltaan elvyttää karjalan kielen osaamista sekä lisätä keskustelua karjalan kielen tilasta.

Elokuvamme kuvaavat siirtymäriittejä karjalaisen kulttuurin ja perinteiden valossa sekä runojen, itkujen ja loitsujen merkitystä osana siirtymään liittyviä rituaaleja. Keskeisenä teemana on myös naisten merkitys ja rooli karjalaisissa siirtymäriiteissä. Vuonna 2016 valmistunut Veneh keskittyy karjalaisiin itkuhäihin. Se on kuvaus morsiamen viimeisestä päivästä kotonaan, ennen muuttoa sulhasen kotiin, jossa puolestaan pidettiin niin kutsutut ilohäät. Loppuvuonna 2021 valmistunut Lindu puolestaan kuvaa kuolemaan liittyvää karjalaista mytologiaa ja ritualismia. Elokuvassa seurataan kuolleen miehen sielun matkaa kotiseudulle, jossa hän saa oppaakseen sielulinnun. Vuonna 2023 ensi-iltansa saava Ilmu kertoo syntymästä ja siihen liittyvästä karjalaisesta ja kalevalaisesta mytologiasta ja ritualismista. Elokuvissa puhutaan karjalan kieltä, erityisesti livvinkarjalan kielimuotoa ja ne on tekstitetty suomeksi, englanniksi ja japaniksi.

Trilogian elokuvat ovat kiertäneet aktiivisesti festivaaleilla ja tapahtumissa ympäri Suomea ja lisäksi myös Virossa, Ranskassa ja Japanissa. Veneh on esitetty myös Rossja1 TV-kanavalla Karjalan tasavallassa ennen Ukrainan sotaa. Veneh voitti parhaan suomalaisen lyhytelokuvan palkinnon Scandinavian International Film Festival'ssa 2017. Elokuvanäytöksiin liittyy olennaisesti keskustelutilaisuudet, joissa yleisöllä on mahdollisuus syventää tietouttaan Karjalan kielestä ja kulttuurista sekä kuulla elokuvaprojektin valmistumisesta. 

 

DOROGU - KARJALAN MYSTISILLÄ POLUILLA -elokuvatrilogian tuottaja, käsikirjoittaja ja ohjaaja on tanssitaiteilija Jyrki Haapala. Tuotantopäällikkönä, apulaisohjaajana sekä toisena tuottajana toimii muusikko Robert Tobin. Tuotantokoordinaattori sekä taustoittamisassistentti on kansanlaulaja ja tuottaja Minna Karttunen. Elokuvat on kuvannut kuvataiteilija Tero Puha yhdessä Jyrki Haapalan kanssa. Musiikin elokuviin on säveltänyt kansanmuusikko ja säveltäjä Saija Teirikangas. Itä-Suomen yliopiston karjalan kielen elvytyshankkeen asiantuntijat ovat toiminteet projektissa karjalan kielen mentoreina.

VUOKRAA DOROGU KATSOTTAVAKSI
GUDSHO -SUORATOISTOPALVELUSTA
(suomenkielinen tekstitys)

‎PLAY THUMBS.‎002.jpeg

RENT DOROGU NOW THROUGH
GUDSHO STREAMING PLATFORM

(English subtitles)

‎PLAY THUMBS.‎001.jpeg
bottom of page